Про основні результати виконання науково-дослідних робіт Програми наукових досліджень НААН 39 «Розвиток національної продовольчої системи» у 2021 році

2022.02.02 про основ

 02 лютого 2022 року на Загальних зборах Відділення аграрної економіки та продовольства Національної академії аграрних наук України заступник директора Інституту продовольчих ресурсів РОМАНЧУК Ірина Олегівна доповіла про основні результати виконання науково-дослідних робіт Програми наукових досліджень № 39 «Розвиток національної продовольчої системи» у 2021 році. Керівник програми д.е.н., проф., академік НААН СИЧЕВСЬКИЙ Микола Петрович.

Рецензентами доповіді виступили декан  факультету  харчових технологій та управління якістю продукції АПК Національного університету біоресурсів і   природокористування   України   МОН, д.т.н., проф. БАЛЬ-ПРИЛИПКО Лариса Вацлавівна, завідувач  кафедри  технології молока і молочних продуктів Національного університету харчових технологій МОН України, д.т.н., проф. ПОЛІЩУК Галина Євгеніївна, Генеральний директор Об'єднання підприємств хлібопекарської промисловості України ВАСИЛЬЧЕНКО Олександр Миколайович. Експертизу провів  директор Державної установи «Інститут економіки природокористування та сталого розвитку Національної академії наук України», д.е.н., проф., академік НААН ХВЕСИК Михайло Артемович.

Метою ПНД № 39 «Розвиток національної продовольчої системи» є наукове забезпечення розвитку харчової індустрії на основі інноваційних технологій, енергоефективності та екологізації промислового виробництва, комплексного та ефективного використання сировинних компонентів, поліпшення якості харчових продуктів та зниження їх собівартості. Інститутом продовольчих ресурсів у 2021 році виконувалось 45 НДР, з них  13 фундаментальних.  Подано до Державних органів України на реєстрацію 6 заявок  на  об’єкти права інтелектуальної власності, з них: 1 на винахід; 5 заявок  на службові твори,  об`єкти авторського права. Одержано 12 охоронних документів, з них: 3 охоронних документів на  винаходи та корисні моделі; 4  свідоцтва на торгові марки; 5 свідоцтв на службові твори,  об`єкти авторського права. Науковцями інституту за рік видано 4 монографії, опубліковано у наукових виданнях 65 статей, у тому числі 14 у іноземних виданнях, з них 13 у виданнях, що входять до наукометричної бази Scopus та/або Web of Science.